Statik Toz Boya
ELEKTRO STATİK BOYA İŞLEMİ
Metal üretilmiş malzemelerin +- kutup yardımıyla özel kabinlerde statik yöntemiyle boya atılıp , yine fırında 200-250 derece sıcaklıkta pişirilerek malzemeler üzerinde yüzey görüntü tabakası oluşturma işlemine elektro statik boya işlemi denir.
Elektrostatik işlemde en önemli husus işlenecek malzemenin temizlenme ve kurulanma safhasıdır.
ELEKTRO STATİK BOYA İŞLEMİNDE ON HAZIRLIK
İşlenmek üzere fabrikalardan gelen ham dkp plk lar raf ömrü uzasın diye özel endüstriyel yağ ile yağlanmaktadır. Bu yağ üzerine kaynakta kaynak spreyleri gibi unsurlarda yüzeyde kimyasal kirliliklere neden olmaktadır. Bu kirlilikleri özel solventler yardımıyla boya öncesi temizlikte giderilmesi gerekmektedir.
Aksi halde yüzeyde tabaka oluşacağı için boya tutmayacaktır. Yağ alma sürecinden sonra durulama ve kurulanma süreçleri devam etmektedir.
Kısaca ön hazırlık sürecinden bahsedecek olursak;
- – Yağ alma
- – Durulama
- – Kurulama gibi sıralama daha mümkün olmaktadır.
ELEKTRO STATİK BOYA KABİNİ NASIL OLMALI
Temizliği yapılmış malzemeler özel elektro statik boya kabininde + yük yüklenmektedir. Boya cihazında – yük yüklenmektedir. Boya bir tabanca yardımıyla püskürtüldüğünde malzeme üzerine homojen bir şekilde bir mıknatıs gibi yapışmaktadır.
Bu işlem sırasında statik çok önemlidir. Yani kabin içinde + yük , boya üzerinde – yük olmalıdır. Ve bu durumun stabil olması gerekmektedir.
ELEKTRO STATİK BOYADA MALZEMELERİN FIRINA DİZİLMESİ NASILDIR ?
Malzemeler fırına verilecek malzeme arabasına veya konveyöre metal tel yardımıyla asılmaktadır. Bu malzemeler fırına özel metal çubuklar yardımıyla asılmakta ve duruma göre alt alta da asılabilmektedir.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA NE TUR BOYAMALAR YAPILIR ?
Elektrostatik toz boyamada pütürlü veya düz boyama yapılabildiği gibi texture gibi boyamada yapılabilmektedir. Renk olarak doğadaki her türlü renkler kullanılıp ral kodları ile kodlandırılmıştır. Bu ral kodlarının dışında özel boya kodlarıda hazır olabilmektedir.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA MALZEMELER
Özellikle toz boyamada malzemelere yüzey işlem uygulanmaktadır. Dolayısıyla boyama sonrası da oldukça önemlidir. Çünkü yüzey üzerinde oluşabilecek en küçük çizik veya darbe boya yüzeyine zarar verebilmektedir.
Dolayısıyla bu darbeyi minilize etmek için özel ambalaj malzemeleriyle sarılabilir. Streç , patlak naylon, karton , mukavva gibi… Bununla beraber özel taşıma arabalarıda yapılabilmektedir.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA ISI SENSÖRLERİ NASIL KONUMLANDIRILIR ?
Elektrostatik boyamada fırın içinde sensörler vardır. Bu sensörler ön , arka ve ortada olmak üzere en az 3 adet sensör vardır.Bu sensörler homojen bir dağılım şeklinde olmalıdır.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA HAVALANDIRMA MENFEZLERI NASIL OLMALIDIR ?
Elektrostatik boyama işleminde fırın dışında sıcaklık dereceleri istenilen seviyeyi göstermesi için içerideki havalandırma menfezleri iyi ayarlanmalı ve istenirse hava debiside ayarlı olmalıdır. Bu menfezler kapaklar yardımıyla ayarlanabilmelidir.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA BRÜLÖR SEÇİMİ VE ETKİLEŞİMİ NASIL OLMALIDIR ?
Brülör seçimi özellikle boyanacak malzeme yoğunluğuna ve fırının ölçülerine göre belirlenmelidir. Brülör seçilirken , gaz , sıvı veya katı yakacak brülör gibi yakıt cinsine göre seçim yapılabilmektedir. Bu seçim işlemi örneğin gaz brülörü için tüplü veya doğalgazlı brülör olarakta kendi içinde ayarlanabilmektedir. Bunun için kullanılacak yakıt , fırının kapasitesi ve fırının ölçüleri önem arz etmektedir.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA SICAKLIK AYARI NASIL OLMALIDIR ?
Özellikle statik toz boya işinde en önemli unsurlardan birisi sıcaklık ayarlarıdır. Bu sıcaklık ayarları boya kutuları üzerinde yazmaktadır. Bazı boyalar (açık renkli boyalar ) 180 derecede yapılması gerekirken , bazı boyalar da 210 derecelerde hazır olmaktadır. Bu sebepten ötürürü , elektrostatik toz boyamada boya kutuları üzerinde yazılan değerler uygulanmalıdır.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA İZOLASYON KALINLIĞI NE OLMALIDIR ?
Genellikle 100mm olurken olması gereken 150 mm dir izolasyon yoğunluğuda 80 danse olmalıdır.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA MALZEME YOĞUNLUĞU VE ISINMA SÜRE DURUMU NASILDIR ?
Eğer fırında ağır yani kütle yoğunluğu fazla olan malzemeler geç ısınmaktadır. Özellik metal malzemelerde 7,8 gr/cm³ tür. Alüminyum bazlı malzemelerde ise 2,7 gr/cm³ dür. Dolayısıyla ısınma süreleri yoğunlukla direk doğru orantılıdır.
Bir diğer husus ise fırına yüklenecek malzeme adetleridir. Bu adetler fazla ise emecekleri ısı miktarlarıda fazla olacaktır.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA MALZEMELERİN FIRIN IÇİNE SÜRÜLME ARAÇLARI NELERDİR ?
Özellikle konveyörler veya arabalar kullanılmaktadır. Bu araçlar arabalı hatalarda verim kaybı yüksek olmaktadır. Arabalı taşımalarda da yerden tekerli veya üstten raylı olarak 2 farklı sistemi vardır. Üstten raylı tekerli sisteme nazaran daha avantajlıdır.
En avantajlı çözüm ise konveyör hatlı sistemdir. Bu sistemde bir noktadan yükleme yapılıp diğer noktadan da indirme yapılmaktadır. Dolayısıyla malzemelerin taşınma sırasında dökülme gibi unsurları ekarte edilip , yoldan kazanılmaktadır.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA FIRIN İÇİNDE BEKLEME NEDEN YAPILIR ?
Elektro statik boyada malzeme fırın bir miktar ısıtılır ve içine malzeme sürülür ve 5-10 dakika gibi bir süre beklenir. Bu bekleme süresi malzeme üzerindeki toz boya düşük ısı yardımıyla bir miktar erimiş ve malzemeye yapışmış olur. Dolayısıyla boya fanlar çalıştığı zaman boya uçmayacaktır.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA KÜLLENME SÜRESİ NEYİ İFADE EDER ?
Toz halde püskürtülen boyanın fırın içerisinde erimesiyle malzemeye tam olarak yapışması sırasında geçen süreye küllenme süresi denir.
Bu küllenme bazı boyalarda 150 derecede başlarken bazı boyalarda 170 derecelerde başlamaktadır.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA EN ÇOK HANGİ RENK KULLANILIR ?
Genel olarak 7032 , 7035 , 9005 gibi renkler boyanmaktadır. 7032 rengi genel olarak panolarda kullanılmaktadır.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA RAFLAR NEREDE OLMALIDIR ?
Statik boyada raflar genel olarak boyahaneye yakın yerlerde olmalı ve rutubet ve nem gibi koşullardan uzak tutulmalıdır. Mümkünse özel odalarda muhafaza edilmeli ve hiç bir şekilde kapak ve kutular açık olarak bırakılmamalıdır.
ELEKTRO STATİK BOYAMADA TOPRAKLAMA NASIL OLMALI ?
Topraklama özellikle boyanın metale tutunmasında çok önemlidir. Çünkü bu sayede statik yüklü boya metal yüzeye tutunma sağlamaktadır. Bu topraklama için özel bakır baralar veya çubuklar kullanılmaktadır. Bu çubukları en az 1 metre kazılmış toprağa tuz ve kömür karışımı gömülmesiyle sağlanmaktadır.